Groepsspringen (wedstijdvorm) is een tak in de gymsport en wordt ondersteund door de KNGU. Het groepsspringen vindt zijn oorsprong in het turnen

Groepsspringen bestaat enkel uit acrobatische sprongen, waarbij lenigheid en danscomponenten geen rol spelen. Groepsspringen wordt met een team van zes tot negen springers uitgevoerd maar kan daarnaast ook individueel worden beoefend. Groepsspringwedstrijden worden zowel regionaal als landelijk ondersteund door de KNGU.

Er zijn vijf onderdelen die zowel voor heren- als dames- als mixteams gelden: minitrampoline, minitrampoline-springtoestel, minitrampoline-tafel, plankolinekast en airtrack.

De niveaus waarin wedstrijden kunnen worden gedaan lopen op van E t/m A. In het individueel springen wordt ook gesprongen in het A-ere niveau. Daarnaast worden verschillende leeftijdscategorieën onderscheiden: Jeugd, Junioren en Senioren.

Internationaal wordt het Teamgym beoefend. Bij het TeamGym worden drie oefeningen uitgevoerd: tumbling, minitrampoline (met springtoestel) en vloer. Het TeamGym lijkt op het groepsspringen en valt in Nederlands onder dezelfde Landelijke Technische Commissie.