Freerunnen

Freerunning is een sport met hardlopen als basis. Daarnaast wordt veelvuldig gebruik gemaakt van acrobatiek. Door deze combinatie worden allerlei hindernissen bedwongen, zoals elektriciteitskastjes, auto's, trapleuningen, prullenbakken, brievenbussen en andere zaken die we zoal op straat aantreffen. Het doel is hierbij om zowel atletisch als esthetisch interessant bezig te zijn: het gaat dus niet alleen om de prestatie, maar ook om de show. Feitelijk zien Freerunners hun omgeving als een grote speeltuin, waarbij elk obstakel of juist de ruimte tussen twee obstakels gezien wordt als een mogelijkheid om een mooie sprong of salto te maken.
Bij Freerunning in de zaal is de insteek hetzelfde als bij Freerunning in de buitenlucht: van A naar B verplaatsen door verschillende obstakels te trotseren. Onderweg is er ruimte voor uitdagende, fraai uitziende tricks en moves die zo kenmerkend zijn voor de sport. Bestaande inventaris zoals springkasten, turnbanken, rechtopstaande landingsmatten of horizontale klimrekken kunnen allemaal als obstakel dienen.
De jarenlange en intensieve training maakt de Freerunners tot meesters van hun omgeving, wat tot uiting komt in spectaculaire sprongen en sierlijke bewegingen. Hieronder kun je meer lezen over Marks ervaringen met Freerunning.

 

 

Mark

Hierbij zal ik me even voorstellen:
Ik ben Mark van Wieren, een aantal weken terug heb ik bij jullie een freerun clinic gehouden.

Het is de bedoeling om jeugd die interesse heeft, tijdens de eerste weken een intro te geven door obstakel parcours en wanneer er genoeg mensen zijn die blijven komen, kunnen we verder gaan met tricks die meer tijd vergen om te leren.
Over mezelf: Ik ben 23 jaar, heb de opleiding sport en bewegen gedaan tot niveau 3, met turnen, fitness en zelfverdediging. Dit jaar hoop ik in Zwolle mijn opleiding te kunnen afronden met sport massage en niveau 4 assistent-fysiotherapeut.
Sinds mijn 17e heb ik wegens school veel gereisd en bij diverse turn/freerun/tricking groepen gezeten in Emmen, Klazienaveen en Rijssen.
Hier heb ik veel opgestoken over sprongen en alles aan tricks en flips op de grond.

Deze vaardigheden ga ik in de freerun clinics proberen over te brengen aan de kids, het is natuurlijk niet simpel maar zeker de moeite waard om een breed scala aan tricks aan te bieden